Zespół z Podhala Johip otworzył dwudniowe święto muzyki folkowej. W ich bogatym repertuarze można było odnaleźć wpływy innych regionów muzycznych – karpackich, bałkańskich oraz romskich.
Podczas pierwszego dnia koncertu wystąpił także CULTURAL CONCEPT, którą tworzą muzycy z Polski, Burkiny Faso, Tajwanu i Kolumbii, wypełniając gorlicki Rynek bogactwem różnokulturalnych dźwięków.
Drugi, niemniej emocjonujący dzień „4 Stron Karpat” dostarczył nam kolejnych wspaniałych wrażeń muzycznych za sprawą Kapeli Beskidnicy i ich płynącej prosto z serca muzyki. Mogliśmy usłyszeć piękne dźwięki, muzykę pogórzańską w zupełnie nowej odsłonie.
Drugą gwiazdą drugiego dnia festiwalu był zespół Opa Cupa, która zabrała nas w niesamowitą podróż z różnych stron świata. Zespół doskonale łączył muzykę karpacką, cygańską, bałkańską, a także klezmerską.
Zwieńczeniem wieczoru był koncert zespołu Bree & Zespół Chwila, czyli połączenie muzycznych światów i wykorzystywanie tego co wśród muzyków ukrywa się głęboko w sercach i duszy. Dziękujemy za przywiezienie do Beskidu Niskiego kawałek Beskidu Żywieckiego.
Tegoroczny Festiwal już za nami, jednak z muzyką folkową nie rozstajemy się całkowicie. Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział w tym niezwykłym wydarzeniu i zapraszamy na kolejną edycję Festiwalu już za rok.
Tegorocznej odsłonie festiwalu towarzyszyły:
- targi turystyczne marki Karpating,
- pachnące warsztaty piernikowe zorganizowane przez Polskie Piekarnie z Libuszy,
- warsztaty koronki klockowej, które poprowadziła mistrzyni bobowskiej koronki Ewa Szpila,
- degustacja produktów regionalnych serwowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylance i restaurację Stary Dom Zdrojowy z Wysowej-Zdroju,
- warsztaty plastyczne dla dzieci,
- wystawa malarstwa inspirowanego twórczością Zofii Stryjeńskiej pod tytułem „Zaloty”
Na kiermaszu mogliście spotkać użytkowników marki lokalnej Karpating, wyróżnionych za:
- Wspólne zwiedzanie świata nietoperzy z Babą z gór w Izbach,
- Piernik Kasztelan Biecki z Polskich Piekarni,
- Bransoletkę Girlandkę z bobowskiej KORONKARNI,
- Warsztaty koronki klockowej organizowane przez KORONKARNIĘ,
- Rydzowe specjały ze Starego Domu Zdrojowego,
- Tradycyjne chleby na zakwasie ze Starego Domu Zdrojowego,
- Galicyjskie menu ze Starego Domu Zdrojowego,
- Święto Rydza organizowane przez Stary Dom Zdrojowy,
- Dżem mirabelkowy i powidło śliwkowe z gospodarstwa Moniki Staszyńskiej,
- Wylepianki z Kobylanki – ręcznie wylepiane pierogi z tradycyjnym nadzieniem ruskim i z kapusty słodkiej od Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylance,
- Wody lecznicze „Henryk”, „Józef”, „Franciszek” ze źródeł w Uzdrowisku Wysowa S.A.,
- Naturalną wodę mineralną od Wysowianki,
- Kromer Festival Biecz organizowany przez Bieckie Centrum Kultury,
- Festiwal „4 Strony Karpat” i Gorlicki Jarmark Bożonarodzeniowy organizowane przez Miasto Gorlice oraz Gorlickie Centrum Kultury.
Galeria z I dnia Festiwalu 4 Strony Karpat
Galeria z II dnia Festiwalu 4 Strony Karpat