To już dziewiąta edycja festiwalu folkowego „4 Strony Karpat”.  Było folkowo, barwnie i radośnie!

Zespół z Podhala Johip otworzył dwudniowe święto muzyki folkowej. W ich bogatym repertuarze można było odnaleźć wpływy innych regionów muzycznych – karpackich, bałkańskich oraz romskich.

Podczas pierwszego dnia koncertu wystąpił także CULTURAL CONCEPT, którą tworzą muzycy z Polski, Burkiny Faso, Tajwanu i Kolumbii, wypełniając gorlicki Rynek bogactwem różnokulturalnych dźwięków.

Drugi, niemniej emocjonujący dzień „4 Stron Karpat” dostarczył nam kolejnych wspaniałych wrażeń muzycznych za sprawą Kapeli Beskidnicy i ich płynącej prosto z serca muzyki. Mogliśmy usłyszeć piękne dźwięki, muzykę pogórzańską w zupełnie nowej odsłonie.

Drugą gwiazdą drugiego dnia festiwalu był zespół Opa Cupa, która zabrała nas w niesamowitą podróż z różnych stron świata. Zespół doskonale łączył muzykę karpacką, cygańską, bałkańską, a także klezmerską.

Zwieńczeniem wieczoru był koncert zespołu Bree & Zespół Chwila, czyli połączenie muzycznych światów i wykorzystywanie tego co wśród muzyków ukrywa się głęboko w sercach i duszy. Dziękujemy za przywiezienie do Beskidu Niskiego kawałek Beskidu Żywieckiego.

Tegoroczny Festiwal już za nami, jednak z muzyką folkową nie rozstajemy się całkowicie. Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział w tym niezwykłym wydarzeniu i zapraszamy na kolejną edycję Festiwalu już za rok.

Tegorocznej odsłonie festiwalu towarzyszyły:

  • targi turystyczne marki Karpating,
  • pachnące warsztaty piernikowe zorganizowane przez Polskie Piekarnie z Libuszy,
  • warsztaty koronki klockowej, które poprowadziła mistrzyni bobowskiej koronki Ewa Szpila,
  • degustacja produktów regionalnych serwowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylance i restaurację Stary Dom Zdrojowy z Wysowej-Zdroju,
  • warsztaty plastyczne dla dzieci,
  • wystawa malarstwa inspirowanego twórczością Zofii Stryjeńskiej pod tytułem „Zaloty”

Na kiermaszu mogliście spotkać użytkowników marki lokalnej Karpating, wyróżnionych za:

  • Wspólne zwiedzanie świata nietoperzy z Babą z gór w Izbach,
  • Piernik Kasztelan Biecki z Polskich Piekarni,
  • Bransoletkę Girlandkę z bobowskiej KORONKARNI,
  • Warsztaty koronki klockowej organizowane przez KORONKARNIĘ,
  • Rydzowe specjały ze Starego Domu Zdrojowego,
  • Tradycyjne chleby na zakwasie ze Starego Domu Zdrojowego,
  • Galicyjskie menu ze Starego Domu Zdrojowego,
  • Święto Rydza organizowane przez Stary Dom Zdrojowy,
  • Dżem mirabelkowy i powidło śliwkowe z gospodarstwa Moniki Staszyńskiej,
  • Wylepianki z Kobylanki – ręcznie wylepiane pierogi z tradycyjnym nadzieniem ruskim i z kapusty słodkiej od Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylance,
  • Wody lecznicze „Henryk”, „Józef”, „Franciszek” ze źródeł w Uzdrowisku Wysowa S.A.,
  • Naturalną wodę mineralną od Wysowianki,
  • Kromer Festival Biecz organizowany przez Bieckie Centrum Kultury,
  • Festiwal „4 Strony Karpat” i Gorlicki Jarmark Bożonarodzeniowy organizowane przez Miasto Gorlice oraz Gorlickie Centrum Kultury.

Galeria z I dnia Festiwalu 4 Strony Karpat
Galeria z II dnia Festiwalu 4 Strony Karpat

Projekt i wykonanieAgencja Reklamowa TDesign Center - Reklama - Poligrafia - Skład DTP - Strony internetowe
Skip to content